7/24 ONLİNE ÜYE GİRİŞİ
 ONLİNE WEB ŞUBE 
 
 
                        
UYARI: Adı/Soyad BÜYÜK HARF ile Yazınız
UYARI: Doğrulama için 2 kez Giriş Yapınız
NARDER'İM
Sesli Mesaj Hattı
İstek,Öneri / Şikayet Hattı
Sadece Narder Üyelerine içindir.

KURUMSAL/POSTA GİRİŞİ
Ramazan Altıparmak
nar_51@hotmail.com
Çanakkale Neden Gezilmeli
12/03/2015


Çanakkale Neden Gezilmeli

Çanakkale ülkemiz insanlarında ayrı bir yere sahiptir. İnsanımızın özel değer vererek abdest alıp gezdiği, ayrı bir değer verdiği vatanımızın bir parçasıdır. Türkiye içinde ve dışında yaşayan insanlarımızın ortak paydasıdır Çanakkale. Ya kendi akrabanız, ya komşunuzun yakını ya da dostunuzun yakını Çanakkale’de ya şehit olmuştur yada gazi.Çanakkale’yi bu değere taşıyan unsur, burada yatan binlerce kefensiz şehidimizdir. Çanakkale Bigalı Mehmet Çavuş ile Diyarbakırlı Ali Çavuşun yanyana savaştığı yerdir .Siz Çanakkale şehitliklerini dikkatli, oraları iyi bilen bir rehber, alan kılavuzu ile inceleyerek, coğrafyayı tarihi bilerek, anlayarak gezdiniz mi? Edirneli ile Karslı, Sinoplu ile Adanalı, Kayserili ile Yozgatlı, Tuncelili ile Ankaralı, Hakkarili ile Bursalı, Çanakkaleli ile Artvinli ne için beraber savaştılar. Kosovalı ile Üsküplünün, Şamlı ile Medinelinin, Kırımlı ile Dramalının,  Çanakkale’de mezar taşlarında isimleri neden yazıyor hiç düşündük mü?Canlarını mallarını verdiler. Hep aynı bayrak, aynı iman, ezan, kur’an, namus ve özgürlük için değil mi?

Milletimizin birliği, ülkemizin bütünlüğü için Çanakkale Savaşlarını iyi anlamalıyız, iyi anlatmalıyız. Sizde Çanakkale şehitliklerini dikkatli, buraları iyi bilen bir Rehber, Alan kılavuzu ile inceleyerek, Coğrafyayı tarihi bilerek, anlayarak gezmek istemez misiniz?

 Çanakkale

Çanakkale Savaşları, Birinci Dünya Harbi içinde, tarihin en kanlı bölümü olarak bilinir. Türk Milletinin sayısız zafer, şan ve şerefle dolu tarihinin en parlak sayfasıdır. I. Dünya Harbi'nden kısa bir süre önce, 1911-1912 yıllarında Osmanlı Devleti son Afrika topraklarını İtalya'ya kaptırmış, 1912-1913 Balkan Hezimeti ise, Rumeli'deki son Türk hakimiyetini silip süpürmüştür. Bulgar Ordularının İstanbul kapılarını zorlaması, 500 yıldır Türk yurdu olan Rumeli'nin kaybı, İstanbul ve boğazların güvenliğinin tehlikeye girmesi, o zamanın devlet adamlarında siyasi yalnızlığımızın tabii bir sonucu olarak değerlendirilmiştir. Dolayısıyla I. Dünya Harbi'nde rastlayan günlerde Osmanlı devleti yalnızlıktan ve emniyetsizlikten kurtulmak fakat, Balkan savaşının kötü anılarının tesiri altında kalan her iki blokta Türk ittifakını küçümsemişler ve bu ittifakın kendileri için bir yük olmasından endişe etmişlerdi.Ancak, Alman İmparatoru, her iki blok arasındaki savaşta, Osmanlı devletinin hiç değilse bir kısım düşman gücünü meşgul edebileceği gerekçesiyle müdahale etmiştir. Bu suretle Osmanlı devleti, kaderini alelacele, 2 Ağustos 1914'te "Üçlü ittifak'a bağlamıştır. İşte Çanakkale Zaferini yaratan kuvvet. 1914 yazında küçümsenen değeri hakkında yanlış teşhis konan bu TÜRK ORDUSU'dur. Avrupa'da savaş bütün şiddetiyle sürerken, hareket harbinin yerini siper harbi almıştır. Bu cephede yarma yapmak ve kesin sonuç almak son derece zorlanmıştır. Halbuki "üçlü itilaf"ın askere gücü günden güne artmaktadır. Bu güç , hareket savaşına müsait başka savaş alanlarında kullanılmalıdır. İngiltere Başkanı Lloyd GEORGE ve Bahriye Nazırı CHARCHILL bu görüşü benimsemişlerdir. Çanakkale Savaşları, işte bu görüşü benimseyenlerin esiridir.Hareket sahası olarak Gelibolu Yarımadası'nın seçilmesi, bu bölgenin jeopolitik bakımdan çok büyük öneme sahip olmasındandır. Boğazlar, Güney Rusya ve bütün Karadeniz kıyılarının açık denizlere olan tek çıkış noktasıdır. Harp halinde bu geçidin kapanması, Rusya için hayati önem taşımaktadır. Zira, Rusya'nın insan ve hammadde kaynakları zengin, fakat sanayi ve mali imkanları sınırlıdır. Bunun için uzun ve sürekli bir savaşın gerektirdiği silah, cephane ve malzeme ikmalini temin edemeyecek durumdadır.Bu durumda boğazlar doğu cephesinin en müsait ve hayati menzul hattını teşkil etmektedir. Bu geçidin açılmasıyla Rusya'yı takviye edecek, batı cephesinin yükünü hafifletecek, dolayısıyla savaşı kısaltacaktır. Osmanlı devletinin savaş dışı edilmesiyle, muhtemelen Balkan devletleri ve İtalya "itilaf" devletleri yanında savaşa katılacaklardı.

 

 

 O zaman İngiliz Bahriye Nazırı olan CHURCHILL'in ısrarla üzerinde durduğu bu fikirlere önceleri pek itibar edilmemiştir. Ancak 1914 Aralık ayında başlayan Türk Sarıkamış harekatı üzerine telaşlanan; çok zor durumda kalan hiç değilse bir kısım Türk kuvvetlerinin başka Cephelere çekilmesini isteyen Rusya'nın yükünü azaltmak için, Çanakkale seferine karar verilmiş, fakat kesin neticeyi batı cephesinde arayanları darıltmamak amacıyla önce sadece donanmayla ve zorla Çanakkale Boğazı geçilmeye çalışılmıştır.


  

 

Çanakkale Savaşı ile İlgili Gerçek Bir Hikaye



Kocadere köyünde yaralılar için büyük bir sargı yeri kurulur...kimi bosnalı,kimi urfalı,kimi azeri,kimi halepli çok sayıda yaralı getirilir. Bunlardan biri Lapseki''nin Beybaş Köyü''ndendir...yarası oldukça agırdır.Zorlukla nefes almaktadır...komutanına şunları söyler: "Biliyorum,ölme ihtimalim çok yüksek...ben bir pusula yazdım,arkadaşıma ulaştırın.."Tekrar derin derin nefes almaya çalışır.Tekrar konuşur: "Ben Lapseki''liyim...köylüyüm...İbrahim Onbaşı''dan 1 mecidiye borç almıştım,kendini göremedim...ölürsem söyleyin,hakkını helal etsin..!"'' "Sen merak etme evladım" der komutan acı içinde,üzgün...kollarında can verir Lapsekili er... Aradan çok geçmeden yine yaralılar getirilir.Bunlardan çogu zaten oraya getirildiginde şehit düşmüştür...hepsi de çok agır yaralar içindedirler... Şehitlerin üzerlerinden çıkan künyeler,pusulalar,eşyalar komutana ulaştırılır.Komutan pusulalardan birini elleri titreyerek açar ve göz yaşlarına artık hakim olamaz.Pusulada şöyle yazmaktadır: "Ben Beybaş Köyü''nden arkadaşım Halil''e 1 mecid borç vermiştim,kendisi beni göremedi...biraz sonra taarruza kalkacagız,belki ben dönemem... Arkadaşıma söyleyin;Ben Hakkımı Helal Ettim...   


 


 

 



3532 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

MÜSLÜMAN GENÇLERİ BEKLEYEN TEHLİKELER - 21/10/2020
MÜSLÜMAN GENÇLERİ BEKLEYEN TEHLİKELER
MÜSLÜMAN GENÇLERE TAVSİYELER - 21/10/2020
MÜSLÜMAN GENÇLERE TAVSİYELER
Sarıkamış, İlay-ı Kelimetullah’a itaat destanıdır - 16/01/2014
Sarıkamış, İlay-ı Kelimetullah’a itaat destanıdır
Müslümanlar ve Kırık Ümitler - 18/12/2013
Müslümanlar ve Kırık Ümitler
İSLAM’IN İLME VE OKUMAYA VERDİĞİ ÖNEM - 29/11/2013
slm
KALP PENCERESİ - 16/11/2013
selam
AŞURE GÜNÜ MEYDANA GELEN OLAYLAR - 13/11/2013
selam
HİCRİ YILBAŞINIZ MÜBAREK OLSUN - 03/11/2013
SELAM
Elma ve elma Suyunun Faydalarını biliyormusunuz... - 23/10/2013
Elma ve elma Suyunun Faydalarını biliyormusunuz...
 Devamı